Rodzaje zielonych herbat

Japończycy są zdania, że wypijanie kilku filiżanek zielonej herbaty dziennie może przedłużyć życie, nawet o 3 lata. Chociaż te doniesienia nie są w żaden sposób potwierdzone to właściwości herbaty zielonej są cenione na całym świecie. Bez względu na to, czy wybierzemy japońską herbatę typu gyokuro, matcha, sencha, czy jedną z  odmian herbaty chińskiej, możemy mieć pewność, że napar będzie bardzo pozytywnie wpływał na nasze zdrowie.

Herbaty japońskie

Zielone zdrowe herbaty pochodzą z krzewu o nazwie Camelia sinensis,  poszczególne odmiany różnią się od siebie smakiem i aromatem, co zależy od metody uprawy oraz sposobu przetwarzania liści krzewu. Liście herbaty japońskiej są poddawane działaniu pary wodnej.

Wśród herbat japońskich możemy wyróżnić między innymi odmianę Bancha – nie jest zbyt wyszukana, bardzo często łączy się ją z mieszanką Genmaicha. Wskutek parzenia otrzymujemy żółtobrązowy napar, herbata jest cierpka w smaku, zaparza się ją 3-4 minuty, może być przechowywana przez 2 lata. Kolejną bardzo popularną herbatą japońską jest mieszanka  Genmeicha składająca się z herbaty Bancha i prażonego ryżu, niekiedy dodawane są również inne dodatki. Czas parzenia herbaty to 4-5 minut, charakteryzuje ją słodki, ryżowy smak, co ciekawe tę odmianę można zalewać wrzątkiem. Jedną z najbardziej wykwintnych herbat pochodzących z Japonii jest Gyokuro, uzyskuje się ją w specjalnym procesie produkcyjnym. Gdy na krzewach zaczynają pojawiać się pączki, krzew jest zaciemniany matami. Dzięki temu liście stają się ciemniejsze, a uzyskany  napar jest bardzo delikatny i słodki. Tę herbatę zalewa się wodą o temperaturze 60 stopni Celsjusza. Herbata Gyokuro jest znana ze swoich właściwości pobudzających, poprawia koncentrację i pozwala się odprężyć. Sprawdzi się w przypadku osób chcących zwiększyć efektywność pracy. Na uwagę zasługuje również Kukicha, herbata składa się z żyłki i łodyżki liściowych gatunków Sencha i Gyokuro. Napar charakteryzuje się łagodnym, owocowym smakiem z wyczuwalnym kwiatowym aromatem, czas parzenia wynosi 4-5 minut.

Herbaty chińskie

Lung Ching to jedna z najpopularniejszych herbat pochodzących z Chin. To propozycja dość nietypowa, ma słodki, łagodny smak, kwiatowo-orzechowy aromat, jest pozbawiona nuty goryczy. Aby nie straciła swoich właściwości, należy zalać ją wodą o temperaturze nie większej niż 70 stopni Celsjusza. Na uwagę zasługuje również Pi Lo Chun, która jest uznawana za jedną z najlepszych herbat na świecie. Swój niepowtarzalny aromat zawdzięcza temu, że jest sadzona w sąsiedztwie drzew owocowych. Jest produkowana z pączków liściowych z pierwszym liściem. Susz powinien być parzony przez 5 minut.

Kolejna propozycja to Gunpowder jest znana i ceniona na całym świecie. Największym zainteresowaniem cieszą się gatunki Temple of Heaven, Pin Head i Green Pearls. Ten napój zielonej herbaty jest dość cierpki w smaku, dlatego zaleca się pić go dopiero po drugim zaparzeniu liści. Herbata występuje w formie małych, zwiniętych kulek.

Właściwości zielonej herbaty

Zielona herbata jest bogata w witaminy, mikroelementy, aminokwasy, zawiera wiele związków, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Chociaż w dalszym ciągu zielone herbaty kojarzone są z herbatami na odchudzanie, to warto zdawać sobie sprawę z tego, że oferują dużo więcej. Dzięki nim można poprawić swoje samopoczucie, większych odporność, związki zawarte w herbacie pozytywnie wpływają na zdrowie. Pijąc zieloną herbatę regularnie można uchronić się przed różnego rodzaju chorobami, między innymi nowotworami oraz zawałem serca czy udarem mózgu, jest dobra również na trawienie. Trzeba pamiętać, że parzenie zielonej herbaty musi być przeprowadzone w odpowiedniej temperaturze.