Wybieramy blat do kuchni – co mamy do wyboru?

Stoisz przed wyborem blatu do kuchni? Nie wiesz, jakie rozwiązania są warte uwagi? Poniżej prezentujemy kilka rodzajów blatów kuchennych.

Blaty drewniane

Do najstarszych i zarazem najpopularniejszych rodzajów blatów kuchennych można zaliczyć te wykonane z drewna. Blaty drewniane powstają z naturalnego surowca, które uznawane jest przez wielu za wyjątkowy materiał. Pomimo tego, że blaty drewniane wyglądają efektownie i mogą nadać danemu wnętrzu wyjątkowego charakteru, to nie da się zapomnieć, że drewno nie należy do wytrzymałych surowców. Jest podatne na wpływ wilgoci, uszkodzenia oraz zarysowania. Jeśli chcemy, by blat drewniany w kuchni dobrze nam służył, wymaga dużo uwagi i stałej pielęgnacji. Stosowanie impregnatów to podstawa do tego, by utrzymać blat w odpowiednim stanie.

Blaty kamienne

Ciekawą propozycją są blaty kamienne. To stosunkowo nowe rozwiązanie, które coraz częściej wprowadzane jest do kuchni. Do swojej dyspozycji mamy różne rodzaje blatów kamiennych. Wśród najpopularniejszych rozwiązań wymienia się blaty z granitu oraz blaty z konglomeratu kwarcowego. Blaty kamienne cechuje niezwykła trwałość, odporność na wilgoć oraz uszkodzenia mechaniczne, więc z pewnością stanowią lepszą alternatywę dla blatów drewnianych. Poza tym to właśnie blaty kamienne są łatwiejsze w utrzymaniu, więc nie powinno być trudności z ich porządkowaniem.

Blaty stalowe

Wśród propozycji znajdziemy również blaty stalowe. Jednak takie rozwiązania najczęściej sprawdzają się w punktach gastronomicznych, a nie w prywatnych kuchniach. Blaty stalowe są zimne, a poza tym bardzo podatne na zarysowania, więc nawet w użytkowaniu mogą się nie sprawdzić.

Blaty laminowane

Ostatnią propozycją są blaty laminowane, które produkuje się na bazie płyty wiórowej pokrywanej laminatem. Są one najtańsze, co niektórych może skusić. Jednak blaty laminowane są bardzo podatne na uszkodzenia, więc nasza oszczędność szybko może odbić się na nas negatywnym skutkiem. Przy blatach laminowanych używanie desek do krojenia oraz podkładek pod gorące naczynia to konieczność.